Tuesday 13 January 2015

#16: Udang Goreng Kunyit

Hey! meet me again today. eheeee

untuk projek mak jemah cuti sem ni, dah takde kerja, dok umah masak jelah jawabnya. untuk geng yang baru nak belajar macam aku ni, boleh laa usha usham blog ni sebab resepi yang aku update ni adalah resepi paling senang. 
k. harini kita masak udang goreng kunyit pulak. tengok ada udang tu. masak jelah.





UDANG GORENG KUNYIT


Bahan-bahannya:


15-20 ekor udang saiz besar - dipotong kepala dan ekornya
Serbuk kunyit
1 biji bawang besar - dihiris
1 ulas bawang merah-dimayang
2 ulas bawang putih - dihiris
1 biji cili merah/hijau - dihiris
Garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis


Cara-cara:

1. Perap udang dengan serbuk kunyit dan garam selama 1/2 jam.

2. Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan cili sehingga naik bau. 

3.  Kemudian masukkan udang yang diperap tadi. Gaul, masukkan bawang besar dan perasakan dengan garam dan gula. 

3. Gaul dan balikkan sehingga udang masak.

Done! senangkan??

Lauk lain yang aku masak sekali dengan lauk udang ni, paprik ayam. resepi paprik next post pulak ye. 
next, masak nasi. goreng telur dadar dan makan. 
itadakimasu!

No comments:

Post a Comment