Monday, 8 July 2013

#4: Sup Ayam Simple

assalamualaikum semua! apa habaq? sihat ka semua rakyat-rakyat jelata? hehehee
haaaa sementara menunggu sup ayam chef mendidih, hari ni chef yang baru belajar nak masak ni nak kongsi satu resipi ngan rakyat jelata sume.. kalau sudi meh le same-same kite belajar yea.. :)
resipi hari ni, sup ayam. jangan risau sebab senang je. ni resipi yang paling simple di abad ini! oke :)


SUP AYAM 

Bahan-bahan:

1/2 ekor ayam (biasanya ambil bahagian tulang je)
1 paket sup bunjut ADABI
1 inci halia ( di ketuk-ketuk )
2 ulas bawang putih (di ketuk-ketuk)
1 biji bawang besar (mengikut selera masing-masing)
2 biji kentang (belah 4 @ 6)
daun sup dan daun bawang
bawang goreng
sedikit minyak (untuk menumis)
air (mengikut kuantiti sup yang korang nak)
perasa (gula, garam, ajinomoto, cukup rasa dll)

Cara-caranya:

  1. Panaskan minyak, kemudian tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia sehingga layu.
  2. Kemudian, masukkan ayam. tunggu seketika sehingga air atau pati dari ayam keluar.
  3. Setelah itu, masukkan air dan sup bunjut adabi. biarkan sehingga mendidih.
  4. Tambah perasa seperti gula, garam ajinomoto dan sebagainya mengikut citarasa masing-masing.
  5. masukkan kentang dan lobak merah (boleh je kalau tak nak letak). tunggu sehingga masak.
  6. akhir sekali, hidangkan sup korang dengan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
  7. sedia untuk dimakan.

haaaaa... amacam? senang kan. boleh la cuba kat rumah. macam aku ni.. tengah cuti semester ni. belajar masak la jawabnya. ape? tak reti masak? jangan risau, aku pun sama. tak reti jugak. tapi tak salah kalau nak cuba belajar kan? Good Luck everybody ;)

lain kali aku kongsi resepi lain oke! selamat mencuba.





No comments:

Post a Comment