Tuesday, 9 July 2013

#5: Asam Pedas Ikan Merah

ohayo! hari ni kita nak belajar lagi satu resepi seperti yang dimintak oleh ketua chef. harini ketua chef nak ikan merah masak asam pedas. so, meh sini chef nak kongsi resepinye yea :)

Asam Pedas Ikan Merah

Bahan-bahan:

4 keping ikan merah.
1 batang serai.-diketuk-ketuk
1 ulas bawang besar.
3 ulas bawang putih.
3 inci halia.
10 tangkai cili kering. (kalau suka pedas, tambah banyak-banyak pun takpe)
air asam jawa (kasik pekat sikit)
Daun kesom secukupnya.
sayur bendi (sukahati nak letak banyak mana)
Sedikit belacan.
1 sudu kecik serbuk kunyit
air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa.

Cara-cara:

1. Kisarkan bawang besar, bawang putih, halia, belacan, lada kering (rebus dulu bagi lembut yea), kunyit.

2. Panskan minyak, kemudian tumiskan bahan-bahan yang dikisar tadi. Bila dah pecah minyak. masukkan air asam jawa dan air secukupnya.

3. Tunggu sekejap sehingga kuah mendidih, kemudian masukkan ikan dan sayur bendi.

4. Perasakan dgn bahan perasa dan masukkan daun kesum.

5. Biarkan ia mendidih sehinggalah masak.

6. Sedia untuk di makan! hoyeah :)

maka dengan itu siaplah lauk untuk makan tengahari hari ini. kawan-kawan sekalian silalah cuba yea! 
fighting :)




No comments:

Post a Comment